عنوان اثر

سال دفاع

نام و نام خانوادگی طلبه

نام و نام خانوادگی استاد راهنما

نام و نام خانوادگی استاد داور

واژگان کلیدی

زنان پارسا و ناپارسا در قرآن

۱۳۹۳

مینا صفرپور

اقدس منصوری

 

طوبی شاکری

 

مدح، ذم، زن

 

چکیده: یکی از موضوعاتی که در قرآن مجید از آن سخن به میان آمده، زنانی هستند که در خلال قصص قرآنی و رویدادهای تاریخی شناخته شده اند. این زنان گروهی خوب و گروهی بد بوده اند و به همین جهت نیز در قرآن از آنان سخن به میان آمده است.

مبحث مربوط به زن، می تواند از ابعاد مختلفی مورد برسی قرار گیرد. از بعد روان شناسی، تفسیری باتوجه به آیات قرآن و دیگر ابعاد. این تحقیق پیرامون مسائل زنان در حیطۀ ویژگیها و اوصاف آنان می باشد.

در قرآن مجید ویژگیهای زنان در خلل قصص قرآنی و رویدادهای تاریخی شناخته می شود. گروهی از این زنان خوب و گروهی بد بوده اند. قرآن در دو مورد از زن سخن گفته است؛ حقوق و حدود آنان به عنوان یک انسان، و تکالیف خاص و حدود شرعی آنان. باتوجه به غفلت برخی زنان نسبت به وظایف و تکالیف خود، و اینکه عدم معرفت نسبت به ابعاد وجودی آنان، سبب انحراف در خانواده و جامعه می گردد؛ آگاهی رسانی و شناخت ابعاد وجودی او در جهت نیل به کمالات امری لازم و ضروری است. در سایه شناخت و معرفت به وظائف و تکالیف به شکل صحیح می توان به عنوان یک عنصر مهم در سطح خانواده و جامعه، نقش داشت و سبب هدایت افراد زیادی گردید. قرآن مجید دو گروه از زنان را معرفی کرده و ویژگیهای آنان را نیز مطرح نموده است. گروهی که جزء زنان ممدوح بوده و به عنوان الگو در حوزه های مختلف اخلاق، فرهنگ، مسائل عبادی و... معرفی شده اند. گروه دیگر در تقابل گروه نخست، با نافرمانی از فرمان پیامبر و دشمنی و سرسختی با ایشان جزء زنان مذموم به شمار می آیند. این پژوهش در صدد معرفی هر دو دسته از زنان است و شیوه کار نیز بر شمردن آیات مرتبط با این زنان در قرآن است.